Ruben Terlou © Merlijn Doomernik

Ruben Terlou © Merlijn Doomernik

BIOGRAFIE

Ruben Terlou (1985) is documentairemaker, fotograaf en arts. Gedurende een verblijf van twee jaar in China studeerde hij Mandarijn waarna een studie Algemene Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam volgde. In 2013 studeerde hij cum laude af als arts. Hierna ontving hij een AMC Graduate School Scholarship voor promotieonderzoek naar leukemie. Hij besloot echter anders en was als autodidact documentair fotograaf actief in Azië en het Midden-Oosten waar hij met namen het leven van de gewone bevolking op uiterst persoonlijke wijze vastlegde. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera en ontving hij de Canon Prijs voor jong talent. In 2016 was hij winnaar van de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek. In zijn VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze (2016), gaf hij een uniek beeld van het huidige China. In zes delen volgen we de fotograaf Terlou terwijl hij de Chinezen interviewt die hij tegenkomt. De serie werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. In 2018 zendt de VPRO een nieuwe serie uit onder de titel ‘Door het hart van China’, ook komt er in 2018 een tentoonstelling van het fotowerk van Terlou in Museum Hilversum, en verschijnt een fotoboek en een non-fictie publicatie over de Chinese Droom van zijn hand. 

 Ruben Terlou, uit de serie 'Door het hart van China', 2018

Ruben Terlou, uit de serie 'Door het hart van China', 2018

DE AUTONOME FOTOGRAFIE VAN RUBEN TERLOU: 'IK WIL ZIJN WAT IK MAAK'

Vergeet het even onverwachte als grote succes van de zesdelige documentaireserie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ die hij voor de VPRO maakte en waarvan het vervolg, de reisserie ‘Door het hart van China’ vanaf 14 januari op NPO2 te zien is. Vergeet dat hij vloeiend Mandarijn spreekt omdat hij, na het behalen van zijn VWO diploma, besloot in China te gaan wonen van waaruit hij de wereld wilde ontdekken om deze met zijn camera (als autodidact, recht vanuit het hart) vast te leggen. En vergeet dat hij (cum laude) afstudeerde als arts en al bezig was aan een promotieonderzoek naar leukemie toen documentaireproducent De Haaien hem aanbood een documentairereeks over China te maken.

Lees eerst deze parabel.

Een westerse filosoof komt bij een Zenmeester met de volgende vraag: “Meester, al mijn hele leven ben ik op zoek naar wijsheid maar ik kan het alsmaar niet vinden. U bent mijn laatste hoop.’ De Zenmeester staat op, loopt rustig weg en komt even later terug met een theepot en twee theekoppen. Hij neemt weer plaats en giet thee in het kopje van de filosoof. Al snel is het kopje vol maar de Zenmeester giet door. Het kopje loopt over maar de Zenmeester blijft doorgieten. Na een aantal seconden houdt de filosoof het niet meer en zegt tegen de Zenmeester: ‘Meester, stopt u maar, het kopje stroomt over.’ Waarop de Zenmeester antwoordt: ‘Eindelijk heb je het begrepen.’

Aan dit verhaal moest ik denken toen ik in Villamedia van 26 april 2016 een artikel las over Ruben Terlou en zijn reis richting de Poolcirkel waar hij aan de hand van het zien van de meest adembenemende natuurverschijnselen en het moeten weerstaan van extreem fysieke uitdagingen weer bij zichzelf kwam. Want pas als het rumoer verstomt, China en de actualiteit ver weg zijn, en niemand iets van hem wil of hoeft hervindt hij zichzelf, aldus Terlou. Dat is het moment waarop het stil is in zijn hoofd en hij de noodzakelijke ‘leegte’ kan vullen met waar hij altijd naar op zoek is: zingeving, menselijkheid, ontroering in het gewone, tijdloze en universele schoonheid. Alleen dan vindt hij de concentratie en verdieping die nodig zijn om de aarzeling en de onzekerheid - die altijd op de loer liggen - te overwinnen. Alleen dan kunnen wie hij is en wat hij maakt samenvallen.

Zijn studiogenoten noemen hem de Koptelefoon omdat hij zich zo goed kan isoleren. Maar toch, de sociale interactie zou hij niet willen missen alhoewel hij haar wel wil kunnen doseren. Hij zoekt naar autonomie, niet in de afzondering maar juist in het contact met anderen via de onderwerpen en situaties die hij met zijn camera opzoekt. Ook als hij daarvoor de dagelijkse drukte en de snelheid die nu eenmaal horen bij de fotojournalistiek de rug toe moet keren. De waan van de dag staat immers haaks op de noodzakelijke stilte om enerzijds dicht bij zichzelf te blijven en zich anderzijds te kunnen verliezen in die ander, of in de situatie om hem heen.

Terlou’s talent schuilt in zijn vermogen om door te dringen tot de kern van een individu,  een situatie, een systeem of een landschap. En om er dan overheen te gaan; bloot te leggen wat er menselijk of juist onmenselijk aan is, mooi of hartverscheurend. Ik zie ze voor me: de man die zijn eigen woontoren bouwt bestaande uit niets dan zand en takken, een rokende, in gedachten verzonken transgender, rouwende familieden bij een begrafenis, de dynamiek tussen drie mannen en een paard, twee pas gehuwde dwergen die staande op het bed hun trouwfoto tonen. De slingers hangen er nog.

Terlou’s fotografie is voorbij de ruis. Fotograaf en onderwerp vallen samen in de stilte van het moment.

De leegte wordt gevuld zonder dat het theekop overloopt.

M.K. Januari 2018

 Ruben Terlou, uit de serie 'Door het hart van China', 2018

Ruben Terlou, uit de serie 'Door het hart van China', 2018

GROEPSTENTOONSTELLINGEN

2017                        De Zilveren Camera, Museum Hilversum

2016                        Museum Hilversum, Hilversum

2016                        Galerie Fontana, Amsterdam

2016                        Noorderlicht Galerie, Groningen

2011                        FOAM, Amsterdam

2011                        De Balie, Amsterdam

2010                        FotoGrafia, Rome, Italië

2010                        Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

2009, 2010             De Zilveren Camera, Fotomuseum Den Haag

2009, 2010             Fotogram, Amsterdam

2009                        Ian Parry Award, Getty Images Gallery, Londen, Engeland

2009                        Foto21, Bredevoort

PRIJZEN & AWARDS

2017                        Winnaar Prijs Vernieuwende Fotojournalistiek Canon Zilveren Camera

2009                        Ian Parry Award, nominee

2009                        Canonprijs, Nederlands documentair fotografietalent onder 35 jaar

2009                        De Zilveren Camera, 1e prijs Buitenlands Nieuws serie     

                                 De Zilveren Camera, 2e prijs Buitenlands Nieuws enkel

2008                        De Zilveren Camera, 3e prijs Buitenlands Nieuws serie

DPkXII9W0AAEokx.jpg

SOCIAL

www.rubenterlou.com

Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn   

Wil je op de hoogte blijven van Ruben's activiteiten? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.