”Wij streven ernaar kunstenaars, galleries en culturele instellingen te ondersteunen in hun doel meer zichtbaarheid en verkoop te genereren. Om dat te bereiken focussen wij op een goede communicatie binnen en buiten de kunstwereld, creëeren wij partnerships met interessante partijen en omarmen wij graag nieuwe initiatieven. Ons uitgebreid netwerk en onze persoonlijke contacten met journalisten en andere mensen uit de media is het beste dat we voor onze klanten en kunstenaars kunnen inzetten.”
 
— Manuela Klerkx

OVER MANUELA KLERKX

Manuela Klerkx studeerde af in de Franse Taal en Letterkunde  (1986) en in de Filosofie (1992), beide aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. In 1992 begon ze als assistente bij Galerie Rodolphe Janssen in Brussel waar ze bevriend raakte met kunstenaars als Otto Zitko en Yan Pei Ming. Nadat ze het werk van Maurizio Cattelan had leren kennen tijdens Art Basel in 1993, vertrok ze in 1992 naar Milaan om te gaan werken voor Galleria Massimo De Carlo, toentertijd Cattelan's enige galerie. In 1996 cureerde ze de eerste tentoonstelling voor hedendaagse kunst "Exchanging Interiors" in Museum van Loon met werk van o.a. Maria Roosen, Ettore Spalletti, Merijn Bolink en Matt Collishaw. Vanaf 1997 was ze werkzaam als Director van Galerie Karsten Greve in Milaan en deed ze veel ervaring op als sales manager op internationale kunstbeurzen als Art Basel, Art Cologne en Artissima. Van 2004 tot 2010 runde ze haar eigen galerie KLERKX in Milaan waar ze werk van kunstenaars als Jennifer Tee, Navid Nuur, Otto Zitko, Peggy Franck, Josef Schulz, Ariel Schlesinger en Marijn van Kreij toonde. 

Eén van de foto's van Peggy Frank die zij toonde bij haar eerste solo tentoonstelling in Italië bij KLERKX, Milaan in 2009.

Eén van de foto's van Peggy Frank die zij toonde bij haar eerste solo tentoonstelling in Italië bij KLERKX, Milaan in 2009.

De economische crisis en persoonlijke omstandigheden deden haar ertoe besluiten in 2010 naar Amsterdam terug te keren samen met haar dochter Romane. Daar ontmoette ze al snel uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen met wie ze in 2012 trouwde. Momenteel zijn Manuela en Oscar bezig een boek te schrijven voor beginnende verzamelaars dat in februari 2018 uitkomt bij Uitgeverij Meulenhoff. 

Met haar bedrijf wil Manuela kunstmatige grenzen tussen academisch opgeleide en self-taught kunstenaars, tussen kunst en fashion, tussen jong en oud en high en low doorbreken. Daarnaast wil ze zich in de toekomst meer gaan toeleggen op de rol van kunst en fashion in relatie tot maatschappelijke issues als het vluchtelingenvraagstuk, ongelijkheid, discriminatie, duurzaamheid en het internet. 

Het Parool, 5 oktober 2011, Interview: Daniël Bertina Foto: Jan van Breda

Het Parool, 5 oktober 2011, Interview: Daniël Bertina Foto: Jan van Breda

KLERKX INTERNATIONAL ART MANAGEMENT

Wij geloven dat veel kunstenaars baat hebben bij een coach of een agent die veel ervaring in pr en sales en een groot netwerk heeft. Iemand die persoonlijke contacten met journalisten en kunstcritici onderhoudt en gemakkelijk een persbericht schrijft en naar de juiste persoon mailt. Een vertrouwenspersoon die zijn/haar zakelijke en artistieke belangen behartigt, met wie je kunt sparren en die je kan introduceren bij een galerie of een verzamelaar. De volgende activiteiten vormen daarom een onderdeel van ons management:

  • Zakelijke onderhandelingen en sales voor kunstenaars met of zonder galerie 
  • Coachen van kunstenaars die ondersteuning nodig hebben bij de promotie en verkoop van hun werk: van het maken van een strategisch plan tot het schrijven van een persbericht en van atelierbezoeken tot digitale communicatie.
  • Promotie van kunstenaars en galeries bij journalisten en media
  • Traditionele en online media campagnes
  • Produceren en promoten van culturele events en tentoonstellingen 

Galeries moeten zich aanpassen in een razendsnel veranderend kunstklimaat: de ontwikkelingen die online plaatsvinden (Sotheby’s dat samenwerkt met Ebay, de opkomst van Instagram als verkoopplek, online veilinghuizen die opkomen) creëeren veel nieuwe business modellen maar vergt aanpassing van zowel de galerie als de kunstenaar. Veel galeries focussen op de meer traditionele aspecten van het runnen van hun business: het programmeren, het organiseren van tentoonstellingen, verkoop (van stock) en deelnemen aan kunstbeurzen. Deze activiteiten zijn met een fysieke plek verbonden. Wij willen daarom díe taken op ons nemen die doorgaans blijven liggen door gebrek aan tijd- en/of personeel en die met PR, media en digitale communicatie te maken hebben. Deze aanvullende rol zouden wij op ons kunnen nemen juist omdat we de kunstwereld van binnen kennen en onze PR en communicatie zich op de inhoud focust.

WAT WE NOG MEER DOEN: SAMENWERKINGEN EN NIEUWE INITIATIEVEN

Wij geloven in samenwerking en in pionieren, in adviseren en stimuleren met als doel kunstenaars en journalisten, verzamelaars en galeriehouders, curators en museumdirecteuren met elkaar in contact te brengen. Daarom werken wij samen met:

  • Young Collectors Circle: een online platform dat in 2016 werd opgericht door Nienke van der Wal met als doel de kunstwereld te ontsluiten voor kunstkopers met verzamelambities. De YCC organiseert verschillende activiteiten zoals salons, academie- en studiobezoeken, uitstapjes naar (buitenlandse) kunstbeurzen en privé verzamelingen. Manuela is verantwoordelijke PR en zakelijke relaties voor de YCC.
  • Gallerease:een online platform dat galeries, kunsthandelaren en onafhankelijke kunstenaars ondersteunt bij het genereren van zichtbaarheid en sales door dagelijks artikelen te publiceren die via social media worden verspreid.  Zij werken als een intermediair tussen de potentiële koper en de verkoper en leveren zoveel informatie en kennis als mogelijk. Gallerease werkt op basis van een vast deelnemerstarief en vraagt geen percentage in geval van verkoop.

Daarnaast is Manuela begin 2017 begonnen met een nieuwe activiteit waarmee ze al haar passies probeert samen te brengen: kunst en fashion, vriendschap en reizen, kunstbeurzen en studio visits, de Nederlandse handelsgeest en de Mediterraanse cultuur:

  • Art & Fashion Tours : door Manuela samengestelde bezoeken aan kunstbeurzen en fashion locaties in Nederland, België, Frankrijk en Italië, bedoeld om kunst- en fashionliefhebbers samen te brengen en deuren te openen die voor anderen gesloten blijven. Previews, private views, bezoeken aan kunstenaars, galeries, experimentele parfum- en juweel makers en fashion designers behoren standaard tot het programma zonder het Wine & Dine gedeelte te verwaarlozen!

Manuela for Young Collectors Circle © saffronpape.nl; Partnerships with Young Collectors Circle and Gallerease